Klushuizen

Het experiment met het Wallisblok in Spangen (een hotspot wijk) zorgde voor een unieke doorbraak op het gebied van zelf(ver)bouw en maakte de weg vrij voor het Rotterdamse project 169 Klushuizen (misschien wel mijn leukste project ooit): leegstaande en sterk verloederde woningen in achterstandswijken die tegen een zeer aantrekkelijke prijs werden verkocht aan particulieren mét een opknapverplichting.

Het is een concept waar iedereen blij van wordt: de koper die zich (betaalbaar) uit kan leven, de buurt die er zichtbaar op vooruit gaat, de gemeente die meer diversiteit ziet ontstaan en hoogopgeleide jonge gezinnen aantrekt en vasthoudt. In Rotterdam zijn inmiddels ruim 600 woningen op deze wijze opgeknapt en het concept Klushuizen vindt landelijk en internationaal volop navolging.

De Europese Commissie heeft een prijs aan de Klushuizen toegekend: de European City Award! Het wordt gezien als een ijzersterk voorbeeld van een kleinschalige gebiedsontwikkeling, een upgrade van achterstandsgebieden.

Het is uitgegroeid van een experiment naar een bewezen instrument in de Volkshuisvesting. Voor wie hier alles van wil weten verwijs ik naar het boek 169 Klushuizen.

Als vervolg en aanvulling op Klushuizen worden nu veel scholen en ander maatschappelijk vastgoed getransformeerd door middel van (collectieve) zelfverbouw.

Vanuit mijn kennis en ervaring met het concept Klushuizen ben ik sinds enkele jaren lid van het landelijke Expertteam van het Ministerie van BZK.

Project 169 Klushuizen


Een kluspand

voor ingreep

 

 

 

 

 

 

Na ingreep

(ca. 1 jaar later)